Ogromno šal kroži okoli o tem, kako so lahko nekateri ljudje občutljivi glede tega, kakšna temperatura je v prostoru, še posebej, če želi kdo prestaviti temperaturo na nekoliko višjo, vendar lahko razumemo zakaj je tako, saj je ogrevanje za veliko večino ljudi nekaj, kar je precej cenovno neugodno in ne želimo po nepotrebnem ogrevati prostorov in tu nastopi analogni termostat. Ta deluje tako, da mi na njem nastavimo željeno temperaturo prostora, nato pa analogni termostat konstantno spremlja temperaturo prostora in temu primerno dogreva, oziroma se odloči, da ogrevanje ni potrebno, ko je temperatura v sobi enaka nastavljeni.

Kar omogoča analogni termostat je to, da temperatura v prostoru ne niha kaj preveč in je ves čas izjemno blizu nastavljeni vrednosti, kar nam na dolgi rok pomaga prihraniti nekaj denarja, še posebej, če se odločamo za to, da v večernih urah nekoliko znižamo temperaturo, do katere želimo, da analogni termostat greje.

Take aparature niso potrebne, če se odločimo za talno gretje

Talno gretje se upravlja, vsaj po navadi, iz ene glavne oziroma centralne grelne enote, kot je recimo plinska peč, tako da se temperatura, pri tem da uporabljamo talno gretje, regulira s temperaturo same vode, ki kroži po ceveh oziroma intervalih gretja s skoraj vrelo vodo in mlačno vodo, kot jo lahko dobimo skoraj iz pipe. Tukaj se uporabi digitalni termostat, ki preračunava, kako mora potekati talno gretje, da lahko zagotavljamo konstantno temperaturo v vseh prostorih. Ker je tu termostat digitalen, nam ga ni treba vsakič sproti ročno nastavljati, ampak ga lahko programiramo na različne načine odvisne od ure v dnevu, tako da talno gretje dogreva prostor samo takrat, ko si mi to želimo, do temperature, ki se nam zdi potrebna. S tem zagotavljamo višje prihranke pri gretju.