Ogrevanje je en izmed najbolj potratnih sistemov v hiši, če upoštevamo dolgoročne stroške. Že takoj je treba poskrbeti za investicijo, pa tudi na dolgi rok stalno plačujemo za energijo, še posebej v mrzlih zimah. Splača se torej že v izhodišču načrtovati tak sistem, ki bo ponudil najboljši možen izkoristek.

Na začetku so ogrevalni sistemi precej dragi, če zahtevajo veliko dela pri vgradnji. Že za vodovodne inštalacije cena pomeni znatno investicijo, poleg tega je treba plačati samo opremo in montažo. Vse to še preden začne ogrevalni sistem sploh delovati. Poleg tega je za vodovodne inštalacije cena neizogibna, ne moremo zanemariti dobrega dela na tem področju, prav tako se splača izbrati kakovostne naprave, ki bodo skrbele za ogrevanje stanovanjskih prostorov. Na tem področju imamo veliko izbire, posebej privlačne so tiste, ki delujejo neodvisno od vodovodne inštalacije, cena pa je posledično že pri montaži nižja. Ni pa nujno, da bo tak sistem tudi na dolgi rok ugodnejši, saj nudijo toplovodni sistemi na dolgi rok izjemen izkoristek.

Učinkoviti ogrevalni sistemi

Ne glede na vir energije se splača izbrati ogrevalni sistem z dobrim izkoristkom. To je lahko talno ali stensko ogrevanje, saj v tem primeru ne potrebujemo visoke temperature za učinkovito ogrevanje prostora. Z optimalno razporeditvijo grelnih elementov preko celotne površine je ogrevanje enakomerno in že pri nižji temperaturi ponuja odličen učinek. Stensko ogrevanje na ta način ni tako potratno pri porabi energije za ogrevanje, ne glede na to, ali gre za toplovodno ogrevanje ali za električno. V vsakem primeru bo učinek boljši kot pri uporabi radiatorjev in drugih grelnih teles, ki ne morejo celega prostora enakomerno ogreti po celotni prostornini. Najbolje se obnese stensko ogrevanje v kombinaciji s talnim, seveda pa lahko z grelnimi telesi prekrijemo le eno površino, če nismo posebej zahtevni glede odzivnosti in želimo nekaj prihraniti še pri nakupu opreme in montaži.