Naprave za pravilno bitje srca

Bolezni srca in ožilja so velika tegoba sodobne družbe, tudi v Sloveniji ni nič drugače. Seveda za svoje telo nasploh najbolje poskrbimo z zdravim življenjskim slogom, uživanjem kvalitetne hrane in rednim gibanjem, a na stanje srca vplivajo še drugi dejavniki, nad katerimi morda nimamo toliko nadzora. Če se zgodi kak zaplet, lahko priskočijo na pomoč naprave, kot so defibrilator, srčni spodbujevalnik in podobni izdelki.

Za defibrilator oziroma AED Slovenija ponuja več kot tisoč javno dostopnih naprav, ki jih uporabljamo v primeru srčnega zastoja. Gre za prenosne spodbujevalnike, ki vzpostavijo normalno bitje srca v primeru zastoja. Čeprav ni defibrilator srčni spodbujevalnik v običajni obliki, gre za enak princip delovanja – v obeh primerih gre za spodbujanje normalnega delovanja srca s pomočjo električnih impulzov.

Tako kot defibrilator, srčni spodbujevalnik uravnava delovanje srca s pomočjo električnih impulzov, a služi nekoliko drugačnemu namenu. To je jasno že s tem, da AED Slovenija nudi na mnogih javnih mestih in so defibrilatorji enostavno dostopni, medtem ko se trajni srčni spodbujevalniki uporabljajo le v redkih primerih. V tem primeru se elektrode vstavijo v sam prsni koš, kjer učinkovito in zanesljivo spodbujajo pravilno delovanje oslabljene srčne mišice. Medtem ko deluje podobno kot zunanji defibrilator, srčni spodbujevalnik za trajno rabo zahteva kirurški poseg.

Zunanje spodbujevalnike oziroma AED Slovenija ponuja na javnih krajih, kjer jih lahko enostavno uporabljajo vsi, ki znajo pomagati v primeru srčnega zastoja. Pomemben je hiter odziv in pravilna uporaba defibrilatorja, a možnosti za uspeh so relativno visoke, če le uspemo spodbuditi srce že v prvih minutah po zastoju. Trajni srčni spodbujevalniki niso namenjeni uporabi v takšnih okoliščinah, uporabljajo se le na podlagi premišljene odločitve za reševanje težav, ki se že dlje časa kažejo. Vsekakor pa je vzpodbudno dejstvo, da imamo za pravilno bitje srca na voljo tudi takšno pomoč.