Vsak viličar je namenjen zahtevnemu delu – gre namreč prav za napravo, ki opravlja delo, ki ga na druge načine sploh ne moremo opraviti. A vseeno lahko razlikujemo med viličarji, ki se skozi cel delovni dan vozijo po urejenih površinah v varnem zavetju pokritega skladišča, in tistimi, ki so pri svojem delu na terenu izpostavljeni raznim izzivom in grožnjam. Za zahtevno delo je treba izbrati prilagojen viličar, ki bo svoji nalogi nedvomno kos.

Za delov na terenu je značilna naprava teleskopski viličar, ki lahko opravi zelo raznolike naloge. To je viličar, ki s teleskopsko roko enostavno dviguje in prestavlja težje tovore, poleg tega pa se lahko ta funkcionalnost nadgradi z raznimi priključki. Teleskopski viličar ima to prednost, da je zelo prilagodljiv in se lahko uporabi za razna opravila na terenu. Seveda pa je treba poskrbeti za to, da se bo viličar na terenu res dobro obnesel. Treba je izbrati ustrezno vozilo, ki je temu namenu že v izhodišču povsem prilagojeno – pozornosti so v tem oziru običajno deležne predvsem gume za viličarje, ki odločajo o tem, po kakšnem terenu bo lahko viličar vozil. Gume za viličarje so lahko povsem gladke in tanke, kar je značilno za viličarje, ki se uporabljajo na urejenih površinah in ne prevažajo posebej težkih tovorov, medtem ko morajo imeti viličarji za uporabo na prostem debelejše gume z globljim profilom. Tako že gume za viličarje nakazujejo na to, v kakšnem okolju se bo naprava najbolje obnesla.

Teleskopski viličar s kakovostnimi gumami za vožnjo na terenu je idealna izbira za zahtevno delo na prostem. Tak viličar bodo izbrali tisti, ki imajo raznolike potrebe pri svojem delu in se nočejo omejiti le na določen spekter zmožnosti viličarja. Ne pozabimo, da teleskopski viličar dopušča določene nadgradnje in prilagoditve, s tem pa odgovarja tudi potrebam zahtevnejših uporabnikov.