Različne ogrevalne sisteme primerjamo po najrazličnejših lastnostih. Gotovo se splača upoštevati tudi odzivnost in učinkovitost ogrevanja – to sta namreč lastnosti, ki na dolgi rok močno vplivata na zadovoljstvo pri uporabi izbranega sistema ogrevanja.

Radiatorsko ogrevanje

Klasični radiatorji so še vedno priljubljena izbira za ogrevanje vseh vrst prostorov. Prav pri tej opciji pa se še posebej poudarjajo nekatere pomanjkljivosti, tudi glede odzivnosti in učinkovitosti.

Radiatorji potrebujejo kar nekaj časa, da se ogrejejo, predvsem pa nato še dolgo traja, da se v celoti ogreje tudi prostor. Radiatorsko ogrevanje namreč ne zmore zagotoviti enakomernega ogrevanja večjega prostora, saj oddaja toploto le v neposredni bližini grelnih teles. Prav to je tudi razlog za okrnjeno učinkovitost. V primerjavi z nekaterimi alternativami ima radiatorsko ogrevanje slabo učinkovitost in relativno veliko izgub – potrebuje več toplote, torej tudi več energije, da ustvari enako toplo okolje.

Talno gretje

Različni sistemi talnega ogrevanja predstavljajo pravo nasprotje radiatorjem. To je tudi glavni adut te alternative. Z namestitvijo grelnih elementov neposredno pod pohodno površino lahko zagotovimo odlično odzivnost, saj že takoj začutimo delovanje sistema. Še posebej, če uporabljamo električno talno gretje, ki ga je možno zelo enostavno upravljati.

Namestitev grelnih teles na tla pa ima še eno prednost – ogrevanje lahko razporedimo čez celotno površino, zato bo zelo učinkovito. Talno gretje ima odličen izkoristek, saj enakomerno ogreva prostor, pri tem pa tudi z nižjo porabo energije in nižjimi temperaturami ustvari prijeten občutek. Kakšnih omembe vrednih izgub namreč ni, še posebej, če kombiniramo sistem z dobrim termostatom ali ga morda celo avtomatiziramo.