Ker različni sistemi ogrevanja večinoma zahtevajo določene gradbene posege, je vsekakor pametno te načrtovati že pred gradnjo zgradbe. Še posebej seveda, če se odločamo za ogrevanje celotne zgradbe oziroma večjih površin. V takšnih primerih je treba namreč prilagoditi hišni vodovod in druge sisteme. V tem oziru so med različnimi sistemi ogrevanja določene razlike.

Talno gretje

Polaganje talnega gretja je pogosto zaskrbljujoče opravilo za tiste, ki se odločajo za vgradnjo takšnega sistema. In res le redko pride v poštev suhomontažna vgradnja, večinoma je treba položiti grelne elemente in jih vsaj deloma prekriti z betonom ter ustrezno izolirati, preden se namesti še pohodna površina. Prav tako je treba prilagoditi hišni vodovod oziroma urediti novo vodovodno inštalacijo, če gre seveda za ogrevanje takšne vrste – možnost je tudi električno talno gretje, ki montažo poenostavi. Vseeno je lahko polaganje talnega gretja povsem enostavno, če se za to opcijo odločimo pravočasno, pri načrtovanju novogradnje. A tudi v končanih prostorih je včasih možno povsem elegantno vgraditi tak sistem, še posebej, če se za polaganje talnega gretja odločimo le v posameznih prostorih ali pa se odločimo za električni sistem.

Drugi sistemi ogrevanja

Poleg talnega gretja se seveda lahko odločimo za druge sisteme, ki prav tako različno vplivajo na hišni vodovod in druge napeljave v zgradbi. Nekatere opcije so povsem neškodljive in jih lahko brez težav vgradimo tudi naknadno. To so na primer električni sistemi, predvsem IR paneli, medtem ko nekateri sistemi povzročajo še bistveno več težav kot vgradnja talnega gretja na veliki površini.