Pisarniški stoli za delo z računalnikom

Pisarniški stoli za delo z računalnikom

Veliko dela dandanes opravimo s pomočjo računalnika. To pomeni, da bomo veliko časa presedeli za mizo, ob tem pa preživljamo razne obremenitve. Že res, da večino zahtevnih operacij opravlja zmogljiv računalnik, a tudi uporabnik je pri tem stalno v akciji in se pravzaprav še bolj napreza. En izmed velikih problemov pri delu z računalnikom je nepravilna drža pri sedenju, poleg tega pa preprosto preveč sedimo. Telo lahko na različne načine učinkovito razbremenimo, za kar poskrbijo predvsem dobri pisarniški stoli, a nikakor ne moremo odpraviti vseh obremenitev, tako se tudi ne moremo izogniti bolečinam in poškodbam, ki se pojavijo zaradi dolgotrajnih obremenitev pri sedenju. 

Ta tveganja moramo pravočasno in pravilno nasloviti, Vemo, da dolgotrajno sedenje ni priporočljivo, pri delu moramo redno napravljati odmore in se dobro razgibati, če se da pa delo opravljamo stoje oziroma v različnih položajih. Tako bodo tudi pisarniški stoli kar najbolje opravljali svojo nalogo – zagotovili bodo udobno in zdravo sedenje v času, ko moramo res delati sede. Če pa bomo presedeli cel delovni dan, bo tudi najboljši pisarniški stol lahko negativne posledice dolgotrajnega sedenja le odložil, ne pa preprečil.

Enako velja za druge aktivnosti, ki jih opravljamo za računalnikom oziroma za mizo nasploh. Pri uporabi računalnika smo pogosto v zelo rigidnem položaju in pridejo težave zaradi neugodne drže še posebej do izraza, a včasih veliko presedimo tudi pri drugih službenih nalogah, pri študiju ali v prostem času. V vseh teh situacijah je pametno upoštevati smernice za zdravo sedenje, v veliko pomoč pa nam je seveda tudi dobro pisarniško pohištvo.

Pisarniški stoli v različnih variantah

Pri nakupu stola imamo priložnost izbrati kvalitetno pohištvo, s katerim bomo tudi pri dolgotrajnem sedenju zelo zadovoljni. Bomo pa morali pravi model najti v množici različnih izdelkov, ki se predstavljajo pod tem nazivom. 

Pisarniški stoli so na voljo v različnih izvedbah

Običajno se za dolgotrajno sedenje priporočajo ergonomski pisarniški stoli, a ta naziv nam pravzaprav ne pove veliko. Dober učinek dosežemo le, če se res dosledno držimo vseh ergonomskih smernic, kar pa ne velja za vse stole s to oznako. Tako ima morda ergonomski stol le nekoliko bolj opazno izoblikovano podporo za hrbtenico ali kak drug element, ki nam v resnici ne pomaga kaj dosti. Če izbiramo tak pisarniški stol, je vsekakor pametno pobrskati po višjem kakovostnem rangu, kjer so prav posebej zasnovani ergonomski stoli za dolgotrajno sedenje.

V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljeni tako imenovani gaming stoli, primarno namenjeni ljubiteljem računalniških iger. Prav ti uporabniki za računalnikom presedijo največ časa in pri tem potrebujejo udoben stol. Problem je v tem, da udobje v skladu z ergonomskimi smernicami ni edina prioriteta pri teh stolih, pogosto se bolj poudarja atraktiven izgled in čisto možno je, da bomo dobili tudi kup funkcij, ki jih verjetno ne bomo potrebovali. V nekaterih primerih so gaming stori zelo dobrodošli, a kot oprema pisarne načeloma ne funkcionirajo dobro.

Omeniti gre še direktorske stole, to so nekoliko bolj razkošni pisarniški stoli višjega ranga. Tradicionalno so bili takšni stoli bolj bogato oblazinjeni, nekoliko višji in bolj stabilni. Na prvo mesto postavljajo udobje, ni pa nujno, da se bodo dobro obnesli tudi pri dolgotrajnem sedenju. Sodobni direktorski stoli so sicer dobro prilagojeni ergonomskim smernicam, takšni izdelki so zelo prepričljivi, a tudi zelo dragi, saj še vedno predstavljajo luksuz.

Alternativni pisarniški stoli

Delo na računalniku običajno najlažje opravljamo tako, da sedimo za mizo na udobnem stolu. Lahko pa raziščemo še druge opcije. Precej priljubljene so ortopedske žoge za sedenje, ki spodbujajo vzdrževanje hrbtenice v naravnem položaju. Takšne žoge spodbujajo aktivno sedenje in vzdrževanje pravilne drže, s tem razporejajo obremenitve preko mišic in skeleta, da ne pride do prevelikih točkovnih sil. Takšno vlogo imajo tudi tako imenovani aktivni stoli s posebej zasnovanim sedalom in naslonom.

Pisarniški stoli imajo več alternativ, tudi stoječe delo

Čeprav so pisarniški stoli vsekakor zelo uporabni, pa za delo za mizo niso nujni. Tisti, ki imajo težave s sedenjem, si lahko omislijo delo stoje, kar omogoča po višini nastavljiva miza. Tako lahko delamo stoje, kar razbremenjuje telo. Dobimo lahko zelo domiselne zamisli, morda celo delo na motorizirani stezi, po kateri hodimo. Vse to so opcije, ki razbremenjujejo telo in odpravljajo težave, ki se pojavljajo zaradi sedenja.

Pisarniški stoli morajo biti usklajeni z drugo opremo

Za udobno delo z računalnikom ne skrbijo le pisarniški stoli. Potrebujemo še kar nekaj druge opreme, pisarniško pohištvo gotovo vključuje vsaj še ustrezno mizo. Ti izdelki morajo biti med seboj dobro usklajeni, da lahko ugodimo smernicam ergonomskega sedenja. Pri stolih in mizah imamo opravka predvsem s tem, a lahko uskladimo višine opreme in dosežemo pravilno držo pri delu z računalnikom.

Podobno se prilagaja preostala oprema pisarne oziroma drugi elementi, ki jih pri delu redno uporabljamo. Najbolj relevantno je to na delovnih mestih, kjer opravljamo več različnih nalog, recimo na blagajnah ali ob tekočem traku v proizvodnih obratih. Z različnimi prilagoditvami lahko razbremenimo telo, z usklajeno opremo pa omogočimo enostavno opravljanje delovnih nalog. 

Back to top