Toplotne črpalke so lahko zelo uporabne in učinkovite, omogočajo ogrevanje brez omembe vrednih stroškov. Porabljajo le nekaj malega električne energije, poleg tega pa zahtevajo občasno vzdrževanje – stroški so na dolgi rok torej minimalni. A pogost problem je ta, da ne zagotavljajo dovolj zmogljivosti za uspešno ogrevanje v vseh razmerah. Zelo sitno je, če nas ogrevalni sistem pusti na cedilu ravno v hladnih zimskih nočeh. V hladnejših podnebjih imamo torej na voljo dve možnosti – uporabo zelo zmogljive toplotne črpalke ali uporabo nadomestnega ogrevalnega sistema.

Najbolj zmogljive toplotne črpalke za ogrevanje koristijo energijo podtalne vode. Temperatura podtalnice je stalna skozi vse leto, tako da lahko tudi pozimi brez težav ponudi dovolj energije za ogrevanje doma. To je tako imenovana toplotna črpalka voda voda, ki velja za najbolj zmogljivo izvedbo. Toplotna črpalka voda voda je vsekakor najboljša izbira za tiste, ki imajo pomisleke glede zmogljivosti – preko celega leta lahko takšna toplotna črpalka zagotavlja zadostno zmogljivost za ogrevanje prostorov, tako da ne bo treba skrbeti glede tega. Zagotoviti je treba seveda zanesljiv vir električne energije za delovanje, medtem ko bo sama toplotna črpalka za ogrevanje zelo dobro poskrbela. To je dobra rešitev tudi v hladnejših podnebjih, kjer druge izvedbe toplotnih črpalk sploh ne pridejo v poštev.

Pomanjkljivosti toplotne črpalke voda voda

Treba je seveda omeniti, da toplotna črpalka voda voda prinaša kar nekaj stroškov, poleg tega ne pride v poštev v prav vsakem primeru. Odvisni smo od razpoložljivosti podtalne vode, ki je ne moremo najti prav povsod. Treba bo izvrtati vrtine do podtalnice in urediti sistem črpanja vode ter vračanja vode v okolje. Poleg tega je treba za vgradnjo takšne črpalke pridobiti dovoljenje agencije za okolje. To pomeni, da bo zmogljiva toplotna črpalka za ogrevanje najprej zahtevala znatno investicijo in veliko dela, preden se bodo začele kazati njene prednosti.