Toplotne črpalke za ogrevanje v hladnih podnebjih

Toplotne črpalke za ogrevanje v hladnih podnebjih

Nekatere naprave lahko poskrbijo tako za ogrevanje kot za hlajenje. To so toplotne črpalke oziroma klimatske naprave, ki delujejo po istem principu in se lahko uporabljajo preko celega leta. Pogosto pa se za ogrevanje in hlajenje uporabljajo različni sistemi, ki lahko ponudijo še boljši učinek. Tako ali tako so toplotne črpalke dobro pripravljene na tovrstno delovanje, saj delujejo po istem principu kot klimatske naprave, torej jih lahko v poletnem času uspešno nadomeščajo. A to seveda ne velja kar v vsakem primeru, čisto možno je, da služi kakšna toplotna črpalka za ogrevanje, hlajenja pa ne ponuja. Pred izbiro opreme se je treba torej dobro prepričati, da gre za naprave, ki lahko v celoti opravljajo obe funkciji, hkrati pazimo še na to, da izberemo opremo z zadostno zmogljivostjo

Ogrevanje

Za ogrevanje so sicer zelo priljubljene toplotne črpalke, ki prepričajo predvsem z izjemnim izkoristkom. Toplotne črpalke za ogrevanje ne porabijo veliko energije oziroma izkoriščajo energijo, ki je brezplačno razpoložljiva v okolju. Z vzpostavitvijo učinkovitega sistema lahko vzdržujemo idealno temperaturo, ne bomo pa plačevali drage energije kot pri drugih sistemih. S tem so toplotne črpalke za ogrevanje zelo priljubljena izbira, predvsem v novejših dobro izoliranih hišah, kjer ponujajo še posebej prepričljiv učinek. Seveda lahko zanesljivo ogrevanje pričakujemo le od naprednih toplotnih črpalk – na voljo imamo različne izvedbe, v želji po prihranku se lahko zgodi, da se odločimo za takšno, ki ne ponuja zadostne zmogljivosti. Ravno zato je nujna premišljena izbira toplotne črpalke za ogrevanje glede na dejanske zahteve.

Hlajenje

Za hlajenje prostorov običajno zadostujejo navadne klimatske naprave, ki se v tej vlogi zelo dobro obnesejo. Zanesemo se lahko že na osnovne klimatske naprave, ki bodo dobro opravile z visokimi poletnimi temperaturami v manjših stanovanjih, kakšni večji prostori pa seveda zahtevajo prilagojeno rešitev. Na srečo je tovrstna oprema relativno poceni, zato je možno zelo dobro opremiti praktično vsako stanovanje, predvsem pa na ta način v končni fazi dosežemo zelo dober učinek.

Back to top