Gradnja z lesom ponuja čudovit rezultat

Gradnja z lesom ponuja čudovit rezultat

Ena izmed glavnih prednosti lesa je gotovo čudovit naravni izgled. Na srečo to ni edina odlika tega materiala – leseni elementi imajo tudi prepričljivo nosilnost, poleg tega jih ni težko oblikovati. Ni čudno, da je les še danes med najbolj priljubljenimi gradbenimi elementi. V nekaterih vlogah bo še posebej navdušil.

V nekaterih primerih iz lesa oblikujemo tudi večje konstrukcije, to so lahko kar skeletne hiše, ki morajo biti zelo zanesljive in vzdržljive. Osnovna konstrukcija mora imeti visoko nosilnost in popolno stabilnost, saj od zgradbe pričakujemo zanesljivost tudi na dolgi rok. Z uporabo lesenih elementov pa skeletne hiše pridobijo tudi mnoge druge prednosti. Imamo recimo to prednost, da je konstrukcija relativno lahka, tako da se lahko izkaže za najboljšo rešitev pri gradnji na mehkih in nestabilnih tleh, kjer nimamo možnosti za bolj zanesljive temelje. Skeletne hiše so hitro izdelane in vseljive, kar je prav tako velik plus. Za nameček pa lahko pričakujemo odlične lastnosti končane zgradbe, saj lahko hišo opremimo s kakovostnimi elementi za optimalno zvočno in toplotno izolacijo ter prijetno izkušnjo pri bivanju v stanovanjskih prostorih.

Še bolj prepričljiv je les tam, kjer lahko pokaže vse svoje čare. To so vidni elementi, recimo leseni nadstreški. Iz lesa lahko izdelamo celotno konstrukcijo, lahko pa ga kombiniramo še z drugimi materiali. Pogosto naredimo iz lesa le nosilno konstrukcijo, nato pa za kritino uporabimo kaljeno steklo ali kakšno drugo rešitev. V vsakem primeru pa so leseni nadstreški zelo lepi na pogled, poleg visoke estetske vrednosti pa imajo tudi odlično funkcionalnost. V primerjavi z jeklenimi konstrukcijami so lesene bistveno lepše, poleg tega jih lahko poljubno oblikujemo in še dodatno polepšamo. Tako so leseni nadstreški priljubljena izbira tistih, ki posebej cenijo estetsko dovršene elemente v svojem bivalnem okolju. S posrečenim nadstreškom lahko dvignemo kakovost bivanja in zagotovimo bistveno boljšo izkušnjo skozi čas.

Back to top