Kaj vse vključuje izdelovanje spletnih strani?

Kaj vse vključuje izdelovanje spletnih strani?

Spletna stran je že povsem nujna za vsako podjetje, ki želi uspešno nastopiti na konkurenčnem trgu. To velja tudi za podjetja, ki ne opravljajo svojih storitev preko spleta, saj njihove potencialne stranke informacije o ponudbi gotovo iščejo prav na internetu. Tako je kakovostno spletišče kar kritično za uspeh podjetja. Ne zadostuje le enostavna spletna predstavitev, prepričati moramo z dovršenim spletnim mestom, ki res prepriča obiskovalce. Zato mora izdelovanje spletnih strani vključevati mnoge storitve, na katere morda niti ne pomislimo.

V izhodišču imamo pomembno nalogo že s tem, da najdemo pravega izvajalca za izdelavo strani. Odločamo se na podlagi njihovih referenc in ponudbe, ki ustreza našim zahtevam. Prav je, da imamo visoka pričakovanja, predvsem ne smemo pustiti, da naše odločitve usmerja cenik izdelave spletne strani. Do izraza namreč pridejo mnoge podrobnosti, ki jih ne smemo zanemariti. Pri nizkocenovnih ponudbah ne moremo pričakovati dobrega rezultata.

Izdelovanje spletnih strani je treba dobro načrtovati

Verjetno bo šlo za kar velik projekt, tudi če se pripravlja le osnovna predstavitev podjetja in ponudbe. Treba se je namreč posvetiti različnim podrobnostim, ki že takoj zahtevajo veliko pozornosti. Preden se izdelovanje spletnih strani sploh začne, je treba pripraviti podroben načrt. Treba je preučiti konkurenco in pripraviti ustrezne rešitve za uspešen spletni nastop. Zbiramo razne materiale za spletno stran, pripraviti je treba že osnovno zasnovo in določiti nujne vsebine, ki jih bomo na ta način prikazovali. Kar nekaj pomembnih odločitev imamo, preden se sploh začne dejansko programiranje. 

Izdelovanje spletnih strani ne vključuje le programiranja, veliko je tudi drugih obveznosti

Med pomembnimi nalogami je že v tej fazi tudi grafično oblikovanje spletnih strani, kar je posebna panoga in zahteva pravega strokovnjaka. Treba je pripraviti ustrezno grafično predlogo, pogosto pa podjetja sploh nimajo dobro razdelane svoje vizualne podobe in je treba opraviti še veliko temeljnega dela. V končni fazi je seveda pomembno predvsem to, da spletna stran lepo izgleda, grafična predloga pa mora dobro podpirati funkcionalnosti spletišča.

Hkrati se načrtujejo vse ključne funkcije, ki jih pričakujemo od spletne strani. Tu nam izdelovanje spletnih strani ponuja celo vrsto različnih možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo. Ni pa nujno, da bomo res potrebovali kakšne napredne funkcije, tudi če nam to ponuja izdelava spletnih strani. Cena je odvisna tudi od teh prilagoditev, zato lahko pogosto kaj privarčujemo, če se ne odločimo za napredne funkcionalnosti. Seveda pa to ni pametno, če te funkcije dejansko potrebujemo oziroma bi jih znali izkoristiti, ravno zato je dober načrt ključnega pomena. Poznati moramo tudi svoje želje in potrebe, da lahko vizijo predstavimo ponudniku, ki opravlja izdelovanje spletnih strani.

Izdelovanje spletnih strani z naprednimi funkcijami

Pri enostavnih spletnih straneh smo precej fleksibilni, hitro se lahko pripravi dober načrt in tudi izvedba večine dela poteka brez večjih težav. Če pa imamo v mislih kakšne napredne funkcije, bo izdelovanje spletnih strani bržkone bolj zamudno in seveda tudi dražje, sploh za manjše podjetnike. V tem primeru potrebujemo podroben načrt, opredeliti je treba vse zahteve in pričakovanja, da res dobimo ustrezen končni izdelek.

Najbolj relevantni so ti premisleki za spletne trgovine in druga spletišča, ki bodo ponujala uporabnikom dodatne možnosti uporabe. Pripraviti je treba sistem za registracijo in upravljanje uporabniškega računa, predvsem pa bo veliko dela s sistemi, ki omogočajo spletno nakupovanje. Kritični so predvsem procesorji spletnih plačil, že s tem je lahko veliko dela in stroškov. Gotovo bo izdelovanje spletnih strani bolj zahtevno, a bomo dobili tudi bistveno bolj navdušujoče spletišče.

Izdelovanje spletnih strani sledi trendom, pripraviti je treba spletišče za različne mobilne naprave

Predvsem se je treba pri takšnih projektih pravočasno pozanimati, kakšen bo cenik izdelave spletne strani. Cene so lahko precej visoke, sploh pri spletnih trgovinah za večje trgovce. Nastanejo namreč številni izzivi, ki na zunaj morda niso posebej izraziti, a v ozadju zahtevajo ogromno dela. To pomeni, da pri naročilu takšnega spletišča tudi ne moremo varčevati, saj je treba na te zahteve zanesljivo odgovoriti.

Izdelovanje spletnih strani in dolgoročno vzdrževanje

Poleg tega moramo upoštevati še to, da se izdelovanje spletnih strani še ne zaključi, ko dobimo dokončan izdelek. Najprej bo treba spletišče objaviti, za to potrebujemo spletno gostovanje in ustrezno domeno, urediti bo treba tudi cel kup nastavitev. Običajno je to že vključeno v ponudbi, ki jo predstavlja izdelava spletne strani, cena morda posebej opredeljuje tudi registracijo domene in zakup gostovanja. So pa to dolgoročni stroški, ki jih je treba plačevati vsako leto.

Na dolgi rok imamo prav tako veliko dela z nekaterimi drugimi obveznostmi. Gotovo ne želimo zanemariti vzdrževanja spletne strani, redno je treba posodabljati in prilagajati sisteme, da brezhibno delujejo. Prej ali slej se bo pokazala potreba po nadgradnji ali osvežitvi spletne strani, tudi tu se splača izkoristiti dobro ponudbo spletnih mojstrov.

Še ena pomembna naloga, ki je izdelovanje spletnih strani sprva še ne izpostavlja, je optimizacija spletišča za spletne iskalnike. Pomembno je, da obiskovalci stran lahko najdejo, zato jo moramo ustrezno predstaviti. Optimizacija omogoča, da se naša stran pojavlja visoko na seznamu spletnih iskanj, kar zagotavlja dotok potencialnih strank, a zahteva tudi kar nekaj dela.

Back to top