Ne pozabite na vitamin C!

Ne pozabite na vitamin C!

Med vsemi vitamini je prav vitamin C pogosto tisti, ki ga najpogosteje omenjamo, a hkrati tudi pogosto zanemarjamo. Zdi se, da se pojavlja povsod, enostavno ga dobimo s prehrano in le redko pomislimo nanj. 

Tako morda niti ne bomo pozorni na znake pomanjkanja in ne bomo pomislili na to, da je treba vitamine včasih jemati tudi kot prehransko dopolnilo. 

Dandanes imamo srečo, da so vedno na voljo živila, ki vsebujejo visoko koncentracijo vitamina C. V preteklosti temu ni bilo tako, saj je bilo eksotično sadje prava redkost. Posledično so bile težave zaradi pomanjkanja tega vitamina veliko bolj pogoste. Danes temu ni tako, ravno zato pa se o pomanjkanju vitamina C ne govori tako pogosto. Več zanimanja zbuja vitamin D, ki ga ne moremo enostavno dobiti s prehrano, zato se vitamin C nekoliko zapostavlja. Kaj hitro se lahko zgodi, da se bodo zato pojavile tudi težave, ki nastanejo zaradi nezadostnega vnosa tega vitamina v telo.

Pomanjkanje vitamina C se hitro pokaže v slabem počutju in težavah z delovanjem telesa. Lahko je tudi simptom in posledica kakšnih bolezni ali celo zdravljenja. Na to moramo biti pozorni, saj še zdaleč ni gotovo, da bomo s prehrano dobili zadostno količino vitaminov.

Vitamin C ima pomembno vlogo pri delovanju telesa

Vsak vitamin ima svoje delo pri vzdrževanju ključnih funkcij telesa, prav vitamin C pa na tem področju bržkone izstopa. Za vitamine je značilno prav to, da opravljajo pomembne naloge, zato jim tudi rečemo vitamini, vzdrževalci življenja. Pomanjkanje se kaže v pešanju telesnih funkcij, vsak vitamin ima svoje znake.

Za vitamin C je značilna predvsem funkcija pri vzdrževanju delovanja imunskega sistema. Najbolj očitno je to v času, ko okoli nas razsajajo nalezljive bolezni in smo stalno na udaru patogenov v svojem okolju. Imunski sistem našega telesa je na preizkušnji, z dobro pripravljenostjo lahko uspešno kljubuje koncentracijam bakterij, virusov in drugih škodljivih vsiljivcev. Moramo pa za to seveda pravočasno poskrbeti, lahko s samimi vitamini, lahko pa tudi z zdravili, kot je Daleron Cold3, ki se uporabljajo v primeru okužbe. 

Ker dobimo vitamin C kot prehransko dopolnilo, lahko enostavno vzdržujemo zadosten vnos

Vitamini najbolje delujejo preventivno. Uživamo jih redno, da vzdržujemo zadostne zaloge v telesu. Nekateri vitamini se nabirajo v telesu in ob prekomernem vnosu lahko povzročijo težave, a za vodotopne vitamine, kot je vitamin C, to ni omembe vredno tveganje. Zato je pametno redno uživati zadostno količino po priporočilih, da bo telo vedno pripravljeno na obremenitve, ki ga čakajo. Dobro se lahko zaščitimo pred raznimi okužbami in drugimi grožnjami ter nasploh poskrbimo za to, da bo naše telo odlično delovalo.

Vitamin C in sredstva za imunski sistem

Vitamine lahko dobimo v različnih oblikah, prav tako pa dobimo še razna sredstva, ki dopolnjujejo njihovo funkcijo. Načeloma so vitamini priporočljivi za preventivo in redno vzdrževanje zalog, medtem ko uporabimo zdravila v primeru, da pride do kakšnih specifičnih težav. Tudi za vitamin C to velja, pravzaprav je to zelo očino – z zadostnimi zalogami vitamina vzdržujemo optimalno stanje imunskega sistema in se borimo proti okužbi, če pa do okužbe pride, se poslužimo ustreznih zdravil. Za mnoga obolenja, ki premagajo imunski sistem, je prava izbira Daleron Cold3, ki blaži simptome prehlada in drugih pogostih bolezni.

Pametno je, da dobro poznamo ta sredstva in njihove učinke, seveda tudi vitamine. Še bolje je, če imamo ustrezna sredstva na zalogi in jih jemljemo tako, da kar najbolje skrbimo za svoje zdravje in počutje. Že preventivno lahko preprečimo številne tegobe, je pa možno ukrepati tudi v primeru, da pride do težav.

Kje dobimo vitamin C?

Za večino vnosa vitamina C poskrbi prehrana, če imamo uravnotežen in razgiban jedilnik. Vitamin C je v raznih živilih precej pogosto prisoten, tako da je možno z le malo truda vzdrževati ustrezen vnos. Posebej bogato z vitaminom C je sadje, značilne so recimo limone, pomaranče, tudi jagode. Precej visoko vsebnost vitamina C ima raznovrstna zelenjava, na primer paprika, brokoli, cvetača … Tudi krompir ima nekaj tega vitamina.

Najbolj značilen je vitamin C za agrume

Lahko pa vitamin C dobimo tudi kot prehransko dopolnilo. Včasih ga uživamo v dokaj čisti obliki, pogosto pa se dodaja drugim koristnim sestavinam. Tako dobimo sredstva, kot je Coldrex, ki pomaga pri vzdrževanju imunskega sistema in olajša tudi težave v primeru kakšnih okužb. Ima dodan vitamin C ter s tem sodeluje že pri preventivi, čeprav je zdravilo načeloma namenjeno lajšanju simptomov gripe in prehlada. 

Najdemo pa še razna druga dopolnila, ki so bogata z vitaminom C, kot tudi zdravila podobne vrste kot Coldrex. Tu ima vitamin C to prednost, da ga lahko dokaj enostavno pridobivamo in pripravljamo za uživanje kot prehransko dopolnilo. Posledično najdemo na trgu celo vrsto različnih pripravkov, ki so povsem primerni za redno uživanje. Dokaj priljubljene so recimo tudi šumeče tablete, ki jih uživamo vsakodnevno, lahko pa dobimo vitamin kar v prahu za mešanje napitkov. Izbire je vsekakor dovolj, da bomo gotovo dobili prava sredstva za vzdrževanje zdravja in dobrega počutja, sploh zato, ker se vitamin C pogosto kombinira še z drugimi koristnimi sestavinami.

Back to top