Prodaja stanovanj v prihodnosti

Prodaja stanovanj v prihodnosti

V razgibanem nepremičninskem trgu marsikdo vidi veliko priložnost za zaslužek, če si lasti atraktivne nepremičnine, primerne za prodajo ali oddajo. Na drugi strani imamo seveda interesente, ki se zanimajo za nakup ali najem, bodisi z namenom investicije bodisi pri iskanju novega bivališča. Tako imamo gotovo dober razlog za spremljanje nepremičninskega trga, saj se vedno odpirajo priložnosti za različne interesente. Še posebej prodaja stanovanj je v zadnjem času zelo atraktivna možnost.

Tisti, ki poslujejo z nepremičninami, se seveda sprašujejo, kaj nam prinaša prihodnost. Hitro namreč nastanejo velike razlike, če počakamo kakšen mesec ali dva. Cene stanovanj v zadnjih letih praviloma rastejo, ni pa nujno, da lahko vedno računamo na takšen trend. Poleg tega imamo še celo vrsto drugih dejavnikov, ki odločajo o tem, ali bo prodaja stanovanj profitabilna ali ne. Ob naraščanju cen in pospešeni gradnji novih nepremičnin pogosto slišimo, da se bliža zlom na nepremičninskem trgu, a kljub tem napovedim stanovanja že dolga leta odlično držijo svojo vrednost – morda je prav zdaj prodaja stanovanj najboljša priložnost.

Prodaja stanovanj ob pravi priložnosti

Za dober izkupiček je treba ujeti pravi trenutek. Načeloma je najboljši čas za prodajo stanovanja takrat, ko je povpraševanja veliko, ponudbe pa relativno malo. O tem sicer odločajo mnogi dejavniki, predvsem lokacija, seveda pa tudi konkurenčna ponudba. A v zadnjih letih je predvsem v mestih in okolici zelo veliko povpraševanja in cene rastejo. Hkrati se gradijo nova stanovanja, ki bodo razbremenila pritisk na nepremičninski trg. Zdi se torej, da je prodaja stanovanj ravno v tem trenutku najbolj smiselna opcija, saj bomo izkoristili ugodne razmere na trgu in kar najbolje unovčili svojo nepremičnino.

V končni fazi o celotni izkušnji odločajo mnogi dejavniki. Ne moremo računati preprosto na to, da bomo uspeli svoje stanovanje brez težav spraviti v promet. S tem bo kar nekaj dela, verjetno tudi veliko stroškov. Zato je pametno k celotnemu projektu pristopiti premišljeno, da bomo res deležni kar najboljše izkušnje in najboljšega izkupička.

Kaj ponuja za nepremičnine Ljubljana

Pri prodaji posreduje nepremičninska agencija

Za mnoge lastnike stanovanj je pri prodaji nepremičnine zelo priporočljivo sodelovanje z nepremičninsko agencijo. To so namreč strokovnjaki, ki nam lahko te postopke močno olajšajo. Verjetno bomo deležni odlične izkušnje, in to pri mnogih postopkih, ne le pri prodaji stanovanj. V vsakem primeru ima nepremičninska agencija zanesljive storitve, ki nam pomagajo pri poslovanju na nepremičninskem trgu, na ta način pa bomo uspeli tudi več iztržiti in priti do drugih posebnih ugodnosti. Dejstvo je, da predstavlja poslovanje z nepremičninami tudi tveganja, tako da je vedno pametno imeti strokovnjake, ki nam lahko pomagajo.

Kako lahko nepremičninska agencija sodeluje pri prodaji stanovanja? Tu so na voljo različne storitve, ki jih lahko s pridom izkoristimo. Nenazadnje lahko dobimo že dober nasvet, da se znamo sploh orientirati. Prodaja stanovanja namreč ni le enostavna transakcija, ki jo opravimo z izbranim kupcem. Stanovanje je treba za prodajo ustrezno urediti in pripraviti. Običajno je treba oblikovati točno ponudbo in pripraviti oglase ter poiskati najboljšega interesenta. Pri sami prodaji pa je pomembno, da imamo neoporečno urejeno dokumentacijo in brez zapletov opravimo vse postopke. Pri vsem tem je nepremičninska agencija lahko neprecenljiv partner, zato se splača premisliti o teh storitvah.

Prilagodljive agencije nudijo sicer še druge storitve, že pravočasno se je treba pozanimati o vseh teh možnostih. Na https://www.mestonepremicnin.si/ lahko preberemo več o storitvah ugledne nepremičninske agencije, ki sodeluje tudi pri prodaji stanovanj.

Nepremičninska agencija ne more opraviti vsega

Celovite storitve so zelo atraktivne za tiste, ki se s prodajo stanovanja ali z drugimi opravki na nepremičninskem trgu ne želijo sami ukvarjati. Res je, da lahko nepremičninska agencija prevzame praktično vse zahtevne in zamudne naloge, tako da nas te storitve zelo razbremenijo. A vseeno imamo še nekaj dela, če želimo res opraviti vse tako, kot je treba. 

To je sicer precej odvisno od dogovora z nepremičninsko agencijo. A pogosto tudi sami prevzamemo nekaj dela, da bo končna izkušnja boljša. Morda se lotimo tudi urejanja stanovanja in oblikovanja oglasov, izbiramo med ustreznimi kupci in vodimo oglede.

Katere nepremičnine so posebej atraktivne?

O končni izkušnji pri poslovanju na nepremičninskem trgu torej odločajo mnogi faktorji. Tudi tisti, ki prodajajo svoje stanovanje, ne morejo pričakovati, da bodo vedno dobro zaslužili ali pa da bodo takoj našli ustrezne interesente, tudi če je po stanovanjih načeloma veliko povpraševanja. Poznati moramo tiste kriterije, po katerih kupci iščejo stanovanje, tako bomo ugotovili, katere nepremičnine so najbolj atraktivne.

Veliko je odvisno od lokacije, prav ta je kritična pri iskanju novega stanovanja. To velja predvsem za tiste, ki iščejo nov dom, seveda pa tudi za tiste, ki kupujejo investicijska stanovanja ali nameravajo svoje stanovanje oddajati. Ugodna lokacija takoj zviša ceno nepremičnine, gotovo bo tudi povpraševanja več. Največ povpraševanja je za ugodno locirana stanovanja v večjih mestih, a tudi drugod lahko najdemo kakšne posrečene lokacije, kjer so stanovanja zelo zaželena.

Obstaja še kar nekaj drugih faktorjev, ki jih moramo imeti v mislih. Veliko jih izvira iz same zgradbe in zasnove stanovanja, na kar ne moremo vedno močno vplivati. To je recimo kvadratura stanovanja, oblika in ureditev prostorov, okolica … Lahko pa veliko storimo z notranjim oblikovanjem, opremljanjem in urejanjem. Tako bomo kar najbolje izkoristili potencial, ki ga ima stanovanje – če se tem opravilom skrbno posvetimo, bomo uspešno dvignili tudi vrednost stanovanja in pri prodaji dosegli višjo ceno. 

Na vrednost nepremičnine in na interes kupcev torej vpliva več dejavnikov, na katere morda nimamo povsem neposrednega vpliva. V končni fazi pa veliko šteje tudi to, da uspemo s svojo ponudbo doseči prave interesente, zato moramo biti pri prodaji stanovanja aktivno udeleženi.

Back to top