Peleti A1 kvalitete so vrhunsko kurivo

Peleti A1 kvalitete so vrhunsko kurivo

Ogrevanje z lesno biomaso je priljubljena izbira, ki prepriča s številnimi prednostmi. Na voljo imamo sodobne kurilne naprave, s katerimi dosegamo izvrstne izkoristke, imajo visoko zmogljivost in ponujajo tudi druge odlike, ki jih bomo dobro izkoristili pri ogrevanju preko zime. A prav tako moramo biti pozorni na izbiro kuriva, ki pravzaprav prinaša energijo, s katero se bomo ogrevali. Zelo pomembno je, da izberemo kvalitetno kurivo, ki zadržuje veliko energije. To so peleti A1 kvalitete, ki so praviloma najbolj priporočljiva izbira za uporabnike peči in kotlov na pelete.

V ponudbi najdemo kar pester nabor različnega materiala. Peleti so precej priljubljeni, zato je veliko povpraševanja po kurivu. Poleg tega uporabljamo različne kurilne naprave, ki lahko dobro izkoristijo različne vrste materiala. Tako je pestra ponudba vsekakor dobrodošla, če seveda znamo najti prave izdelke za naše potrebe. Zelo verjetno je, da so to peleti A1, lahko pa pobrskamo še po drugih možnostih, ki lahko prav tako ponudijo dokaj dober rezultat pri ogrevanju.

Peleti A1 omogočajo optimalen izkoristek kurilnih naprav

Sodobne kurilne naprave imajo izredno prepričljive lastnosti, računamo lahko na visoko zmogljivost in impresivne izkoristke. Tako bomo prišli do kar najboljšega učinka pri ogrevanju, sploh če smo precej zahtevni in imamo visoka pričakovanja.

To bo možno le s kvalitetnimi peleti, ki prinašajo dovolj energije in omogočajo visoke izkoristke. Samo zato, ker imamo zmogljivo kurilno napravo, še ne moremo biti prepričani, da bomo lahko z izvrstnim izkoristkom zakurili vsak kos lesa. Razlike so lahko zelo velike, saj se tudi material med seboj razlikuje. Če bi res radi v celoti izkoristili vse, kar nam ponuja naša kurilna naprava, je treba izbrati kvaliteten material, ki bo ponudil zadostno zalogo dostopne energije za optimalno delovanje ogrevalnega sistema.

Peleti A1 se izdelujejo iz kvalitetnega lesa, ne iz materiala brez prave kurilne vrednosti

Nekoliko drugače je pri kakšnih starejših in slabših napravah. V tem primeru ne moremo vedno pričakovati popolnega izkoristka in morda razlike v kvaliteti peletov ne bodo prišle toliko do izraza. Tudi tu so peleti A1 sicer priporočljiva izbira, saj s kvalitetnim materialom pač ne moremo zgrešiti, ni pa nujno, da bo višji kakovostni razred upravičil cenovno razliko. Tako ali tako ne bo možno v celoti izkoristiti vse energije, ki jo prinaša material, tako da višja kvaliteta ne bo pokazala vseh svojih prednosti.

Seveda moramo upoštevati še druge lastnosti peletov. Enostavno lahko primerjamo ponudbo, ki ima po navadi navedene točne lastnosti kuriva. Zanima nas kurilna vrednost, pozanimali pa se bomo tudi o drugih podatkih. Nenazadnje je pomembno že to, iz kakšnega lesa so pridelani peleti.

Kakšne lastnosti imajo peleti A1?

Osredotočimo se najprej na tiste lastnosti, ki so najbolj relevantne za uporabo kurilnih naprav. Gotovo nas najbolj zanima kurilna vrednost, ta nam pove, koliko energije zadržuje material. Dobimo okvirno številko energijske vrednosti na kilogram kuriva, tako da lahko ugotovimo, ali bo material primeren za našo kurilno napravo in za pričakovan učinek. Izračunamo lahko celo to, koliko peletov bomo potrebovali, čeprav je pametno, da naredimo večjo zalogo. Ob kurilni vrednosti se običajno navaja tudi vsebnost pepela, ki naj bo minimalna, saj ta predstavlja izgube.

Primerjamo lahko različne vrste peletov, predvsem so to različne vrste lesa. Peleti A1 so običajno izdelani iz izbranih vrst lesa, zato imajo nadzorovano sestavo in tudi nadzorovane lastnosti pri kurjenju. To so lahko smrekovi peleti, pogosto pa se pripravljajo iz različnih iglavcev. Tako dobimo zelo kvaliteten material, ki ima visoko kurilno vrednost in optimalne izkoristke. Lahko pa nam tudi druge vrste lesa ponudijo kar dober učinek, saj se peleti A1 pripravljajo tudi iz listavcev. Splača se pobrskati po ponudbi in primerjati lastnosti, kaj lahko se izkaže, da bomo našli kakšno zelo ugodno možnost za nakup zaloge. Za zelo kakovostne veljajo smrekovi peleti, a načeloma lahko pričakujemo odlične lastnosti pri vseh peletih A1 kvalitete.

Peleti A1 se pogosto izdelujejo iz iglavcev

Peleti A1 kvalitete v primerjavi z drvmi

Ogrevanje z lesom omogočajo tudi drva, ki jih kurimo neposredno v kurilnih napravah in jih ni treba predelovati v pelete. Tako imamo pogosto še lažje dostopen in cenejši material kot pri peletih. Prav prodaja drv nam omogoča uporabo varčnega in nasploh ugodnega ogrevalnega sistema, ki z vidika cene gotovo prepriča tudi tiste uporabnike, ki imajo zelo visoka pričakovanja. Ni nujno, da bodo drva zelo poceni, bodo pa v primerjavi z večino drugih energentov vsekakor ugodna, sploh če kupimo celo zalogo drv. V primerjavi s peleti A1 je to lahko dobra izbira, čeprav spoznamo tudi več pomanjkljivosti.

Tudi prodaja drv ima zelo široko ponudbo. Tu je material razvrščen po različnih vrstah lesa, spet pa smo pozorni tudi na druge lastnosti. Zelo pomembno je, da so drva suha, so pa zato pogosto dražja. Če imamo možnost sušiti drva doma, lahko kupimo cenejši material in pričakujemo boljši izkoristek, a potrebujemo več prostora, časa in truda. Peleti A1 ponujajo izvrstne izkoristke in so dokaj poceni, hkrati so tudi zelo enostavni za nakup, skladiščenje in uporabo. Razlika v ceni zato ne pride toliko do izraza.

Back to top