Ventil kot nepogrešljiv del industrije

Ventil kot nepogrešljiv del industrije

Ventil je v tehnični in strojni industriji nepogrešljiv in zelo velikokrat uporabljen pripomoček. Ventil po latinskem imenu pomeni pihljati, kar v prenesenem pomenu pomeni odpiranje in zapiranje. Ventil poskrbi, da se snovi pretekajo naj si bo to delo ali popolnoma. 

Če je ventil odprt potem bodo snovi odtekale, če pa je ventil popolnoma zaprt pomeni, da je nepretočen.

Vrste ventilov

Na tržišču obstaja ogromno različnih ventilov, ki služijo različnim namenom. Poznamo ventile za vodo, ventile za plin, termostatske pline, ventile za radiatorje, ventile za jaške, ventile za vodovod, ventile za pnevmatike, ventile za zrak in še mnogo drugih različnih vrst ventilov.

Zelo pogosto uporabljen je vodni ventil. Vodni ventil ima vijačno vreteno, kar pomeni da pritiska ali se odmika od okrogle odprtine  skozi katero  iz ene smeri priteka tekočina. Če je ventil popolnoma odprt potem je pretok vode popolnoma prost, kar pomeni da voda hitro odteka. Vodni ventil je možno zapreti ročno, z ročico ali pa s kolesom.

Termostatski ventili se namestijo na radiatorje v skoraj vseh prostorih. Namesti se lahko enega ali pa se jih namesti več na različne radiatorje v enakem prostoru. Termostatski ventili so namenjeni temu, da nastavijo pravilno in primerno temperaturo, hkrati pa skrbijo tudi za konstantno regulacijo temperature v prostoru. 

Termostatski ventil je veliko boljši in bolj dodelan, kot navaden ventil za radiator, saj je z njim možno veliko bolj natančno spremljati temperaturo. Raziskave pa so pokazale, da z termostatskimi ventili lahko ljudje privarčujejo, kar do 20 procentov električne energije. 

Kako deluje termostatski ventil in kako se ga namesti?

Termostatski ventil je sestavljen iz termostatske glave in telesa, telo pri termostatskem ventilu regulira količino pretoka ogrevalne vode skozi radiator, termostatska glava pa regulira željeno temperaturo v posameznem prostoru.

Celoten proces poteka samostojno, če ste ventile namestili pravilno. Če se temperatura spremeni, to ventil zazna in sproži reakcijo. 

Back to top