Je dokapitalizacija prava rešitev?

Je dokapitalizacija prava rešitev?

Dokapitalizacija je med postopki, ki so lahko zelo koristni za podjetje, če se seveda opravi v času, ko ima lahko dober učinek. Pogosto se izkaže, da bomo prav pri takšnih opcijah iskali pravo rešitev za svoje podjetje, seveda pa ni nujno, da bo res pametno razmišljati o takšnih postopkih. Zelo koristno je, da se lahko posvetujemo s strokovnjaki in pripravimo pravi načrt, ki vključuje tudi ureditev financiranja poslovanja.

Včasih se zdi, da se s takšnimi opravili ukvarjajo predvsem podjetja, ki so v težavah. Tu je dokapitalizacija vsekakor lahko potencialna rešitev, a še zdaleč se ne uporablja le v primeru, da se pojavljajo težave pri poslovanju. Dokapitalizira se lahko recimo tudi podjetje, ki uspešno posluje in ima prevelike zaloge sredstev. Razlogi so različni in vedno lahko pričakujemo nekatere koristne učinke, vprašanje je le, če bomo res uspeli izkoristiti vse, kar nam ta postopek ponuja. To pa je odvisno tudi od dolgoročnega načrta in preureditve strukture financiranja. Spet se izkaže, da je nujna strokovna pomoč, da lahko pripravimo dober načrt za poslovanje v prihodnje.

Dokapitalizacija zahteva dober načrt

Da bi res lahko izkoristili prednosti, ki jih ima dokapitalizacija, je treba pravočasno pripraviti ustrezen načrt. Pravzaprav je pametno to narediti že prej, ko se lahko odločamo o različnih postopkih, ki lahko podjetju ponudijo določene prednosti.

V vsakem primeru pa se odločimo za strokovnjake, ki nam pri tem pomagajo. Pogosto gre za večje družbe, ki opravljajo poslovno in pravno svetovanje prav za takšne primere. Pri teh ponudnikih pričakujemo celovito zbirko storitev za pripravo na dokapitalizacijo in seveda tudi za izvedbo postopkov. Lahko pa jim že prej zaupamo pripravo prave strategije glede na to, s kakšnimi težavami se podjetje srečuje oziroma kakšne prednosti si od teh postopkov obeta.

Z dobro strategijo je možno že vnaprej predvideti potek dokapitalizacije in rezultate teh sprememb. Tako se dokapitalizacija lahko izkaže za čisto smiselno rešitev, možno pa je, da bomo ugotovili, da v dani situaciji sploh ne pride v poštev. Tu nimamo kakšnih univerzalnih meril, vedno je treba pregledati poslovanje podjetja in projekcije, ki napovedujejo spremembe v prihodnosti. Vsako podjetje ima svoje značilnosti, zato je treba pripraviti podroben načrt, ki vse to vključuje. Če se poslužimo pomoči zanesljivih strokovnjakov, bo možno pripraviti uporabno strategijo, ki nam olajša odločitev za dokapitalizacijo, veliko lažja pa bo seveda tudi izvedba.

Dokapitalizacija zahteva nekaj pomoči, na voljo imamo strokovne storitve

Na ta način lahko res izkoristimo vse, kar nam ti postopki ponujajo. Pogosto se izkaže, da je dokapitalizacija zelo dobra rešitev, tako ob naslavljanju kakšnih težav kot tudi ob preureditvi, ki ponuja boljše pogoje za nadaljnje poslovanje.

Kaj nam ponuja dokapitalizacija?

Ta postopek ima različne namene in učinke glede na to, zakaj se zanj odločimo in kako ga izvedemo. Običajno pa nas dokapitalizacija zanima v primeru, da imamo težave s finančnimi tokovi in sredstva niso dobro izkoriščena. Gre namreč za reorganizacijo financiranja, za kar imamo več možnosti.

Najbolj značilno je iskanje novih investitorjev, s katerimi pridobimo dodaten kapital za financiranje poslovanja podjetja. To se lahko opravi na različne načine, včasih se recimo opravi tudi prevzem podjetja, kar je morda dobra rešitev. Predvsem pa ciljamo na to, da bomo dobili zadostna sredstva za normalno poslovanje, če teh prej nimamo. Iskanje investitorjev je lahko velik in pomemben projekt, sploh za podjetje v težavah, zato ni nujno, da bo dokapitalizacija na ta način možna ali uspešna. Prav tako težko predvidimo dolgoročne učinke.

Vedno se dokapitalizacija primerja tudi z drugimi postopki, ki nam lahko v takšnih situacijah pomagajo. Gre za nekatere večje spremembe, lahko recimo tudi prevzem podjetja, predvsem ciljamo na to, da bomo lahko uspešno preoblikovali finančno strukturo in postavili boljše temelje za poslovanje v prihodnje. To so velike in pomembne spremembe, ki jih ne moremo opraviti brezbrižno.

Uspešna dokapitalizacija ponuja možnost za nove poslovne uspehe

Dokapitalizacija zahteva nekaj pomoči

Zelo dobrodošlo je, da imamo na voljo pomoč strokovnjakov. Dokapitalizacija namreč postavlja celo vrsto izzivov, poleg tega je treba vse postopke skrbno izvesti. Najprej potrebujemo že svetovanje in strategijo, da se sploh odločimo za takšne rešitve.

Na pomoč nam priskočijo strokovnjaki, ki nudijo poslovno in pravno svetovanje. Seveda se osredotočimo na ponudbo, ki je vezana prav na gospodarsko pravo, sicer imamo še veliko drugih pravnih strokovnjakov, ki nam tu ne bodo v veliko pomoč. Najdemo pa tudi družbe, ki se ukvarjajo prav s takšnimi postopki – ne le z dokapitalizacijo, pogosto se recimo opravljajo tudi drugi postopki, kot je prisilna poravnava podjetja. Vedno, ko potrebujemo pomoč pri takšnih postopkih, lahko računamo na celovito ponudbo strokovnjakov, ki prevzamejo večino dela. Tako bomo prišli do kar najboljše izkušnje že pri izvedbi teh postopkov, še boljše rezultate pa lahko pričakujemo ob dolgoročnem poslovanju. Tudi postopki, kot je prisilna poravnava, s strokovno izvedbo ponujajo dobre rezultate.

Na voljo imamo torej različne rešitve, ki so lahko zelo prepričljive. Odločimo se za celovito ponudbo strokovnjakov, s katerimi se lahko tudi dokapitalizacija opravi dokaj hitro in brez velikih težav ter z odličnim končnim rezultatom.

Back to top