Kvalitetno bučno olje vas bo presenetilo

Kvalitetno bučno olje vas bo presenetilo

V domačem gospodinjstvu pogosto uporabljamo številna živila, pri katerih niti ne pomislimo na kvaliteto. Včasih jo lahko odnesemo brez velikih posledic, včasih pa se izkaže, da s tem žrtvujemo odlično izkušnjo, ki bi jo imeli, če bi se odločili za boljše izdelke. 

Slednje velja tudi za olje, ki je pogosto šibka točka domače kuhinje – posegamo po vsestranskih oljih, ki so namenjena za peko in cvrtje, s tem pa v resnici ne prinašajo kakšnih posebnih okusov in arom. Če se namesto tega odločimo za bučno olje, bomo gotovo presenečeni nad tem, kako zanimive okuse in arome ima.

Zelo dobro se takšna olja kombinirajo s hladnimi jedmi, kjer pridejo okusi močno do izraza. A tudi nasploh se splača pri pripravi domačih specialitet premisliti o možnostih, ki jih odpira široka ponudba na področju kvalitetnih olj. Tu je bučno olje le ena priljubljena izbira, sicer imamo na voljo še kar nekaj zelo atraktivnih opcij. Takšne izbire lahko močno nadgradijo izkušnjo pri pripravi in uživanju domačih specialitet.

Bučno olje ima posebne značilnosti

Kvalitetno olje lahko takoj prepoznamo že po barvi, saj se ta olja večinoma razlikujejo od zlatorumenih olj za splošno kuhinjsko rabo. Verjetno smo najbolje seznanjeni z olivnim oljem, ki ima temnejšo barvo, podobno pa velja tudi za bučno olje. Prepoznamo ga po temni zelenkasti barvi z rjavimi odtenki. Predvsem pa ima značilno aromo, tako da bomo gotovo vedeli, da gre za prav posebno olje. Že s temi lastnostmi se lahko dobro ujame s solatami in drugimi okusnimi jedmi, ki jih pripravljamo z okusnim oljem.

Bučno olje bodo vsi pravi gurmani z veseljem spoznavali v kombinaciji z mnogimi jedmi

Glavna odlika takšnega olja pa je vsekakor okus. Ne moremo si predstavljati razlike, dokler je ne okusimo – solata s kvalitetnim bučnim oljem ponuja čisto drugačen okus kot tista, ki jo pripravimo s kakšnim sončničnim, repičnim ali podobnim oljem. Tu nam bučno olje dejansko prinaša svojevrsten okus, ni le vir maščobe. Solata bo postala bolj zanimiva in razgibana, s posrečenim poudarkom, ki ga prinaša kanček kvalitetnega olja. Enako seveda velja za druge hladne jedi, pri katerih radi uporabljamo kvalitetno bučno olje, gotovo bomo te jedi s takšnim dodatkom uspešno nadgradili.

Zaokrožen nabor atraktivnih lastnosti olja je zadosten razlog za zbujanje radovednosti pri ljubiteljih gurmanskih specialitet. Seveda ni nujno, da bo bučno olje res najboljše, kar lahko dobimo v ponudbi, v končni fazi je še vedno veliko odvisno tudi od okusa posameznika. Je pa to gotovo nadgradnja v primerjavi s splošnimi kuhinjskimi olji. Ne le v okusu in aromi, temveč tudi v sestavi olja, ki ključno vpliva na zdravje.

Je bučno olje bolj zdravo?

Vsako živilo je lahko del zdrave prehrane, če ga v ustrezni porciji uvrstimo na razgiban in uravnotežen jedilnik. Naše telo potrebuje nujna hranila za delovanje. Maščoba, ki jo najdemo v olju, se uvršča med makrohranila, torej med tista hranila, ki jih telo potrebuje vsak dan v večjih količinah. Z vnosom primerne hrane poskrbimo za to, da telo pravilno deluje, zato moramo uživati tudi hrano, ki je vir maščob.

Niso pa vse maščobe med seboj povsem enakovredne. Tu pride do izraza kvalitetno bučno olje, ki ima s tega vidika boljšo sestavo od večine drugih kuhinjskih olj. Maščobne kisline, ki jih najdemo v bučnem olju, so prisotne v ugodnem razmerju za naše telo. Nekatera olja imajo večinoma nasičene maščobne kisline in lahko predstavljajo obremenitev za telo, medtem ko so izbrana olja pogosto bolj ugodna za organizem, saj ponujajo več zdravih maščob. Ta razmerja se med posameznimi vrstami olja zelo razlikujejo, ravno zato je priporočljivo biti pri iskanju kvalitetnega olja nekoliko bolj izbirčen. Odločamo se za bučno olje, lahko pa najdemo precej dobra olja tudi iz drugih rastlinskih virov. Pravzaprav v smislu ugodne vsebnosti zdravih maščobnih kislin izstopa konopljino olje, ki je prav tako precej priljubljena izbira, če ga lahko dobimo.

Bučno olje v domači kuhinji

Kako bomo bučno olje dejansko dobro izkoristili? Pomembno je to, da poznamo prednosti in slabosti olja. Ugotovili bomo, da takšno olje ni primerno za vsesplošno rabo, predvsem pri kuhanju in peki se ne obnese tako dobro. Ima precej močan okus in aromo, poleg tega pa tudi značilno zelenkasto barvo, tako da bo v kakšnih receptih, ki zahtevajo veliko olja, precej prevladalo. Bolje se obnese kot solatno olje ter za pripravo raznih hladnih jedi. Odlično se seveda ujame z bučnimi jedmi, recimo z bučnimi juhami, pa tudi s kakšnimi sladicami, za katere uporabljamo bučna semena. Tu imamo kar dosti možnosti za eksperimentiranje, saj delamo s harmoničnimi okusi in aromami.

Bučno olje je idealno za solate, pri katerih želimo doseči nekoliko bolj bogat okus

Nadalje se bučno olje pogosto uporablja za kakšne namaze in prelive, omogoča nam pripravo izvrstnih domačih specialitet. Včasih se tudi kombinira z drugimi vrstami olja, dodamo lahko recimo konopljino olje ali druge vrste za pripravo mešanic za solato. Če smo dovolj spretni, lahko bučno olje zelo dobro izkoristimo za mnoge specialitete, pri katerih bomo dobro izkoristili vse značilnosti kvalitetnega olja in dosegli presenetljivo posrečene rezultate.

Back to top