Rekuperacija je nujna za učinkovito prezračevanje hiše

Rekuperacija je nujna za učinkovito prezračevanje hiše

Prezračevanje stanovanja je ključna naloga za tiste, ki želijo v svojem domu vzdrževati idealne pogoje za bivanje. Seveda imamo pri tem še veliko drugih nalog, a prav svež zrak je en izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na kakovost bivanja.

 Ne le to, prijetno ozračje je nujno tudi za zdravje in dobro počutje stanovalcev, tako da tu gotovo ne moremo sklepati kakšnih kompromisov. A s tem naletimo tudi na nekatere ovire, nenazadnje tudi na relativno visoke stroške, če želimo stanovanje dobro zračiti. Ravno zato je dobrodošla rekuperacija, ki preprečuje velike izgube in niža stroške pri zračenju stanovanja.

S sodobnimi prezračevalnimi sistemi smo dobro pripravljeni na razne izzive, ki jih postavlja ta naloga. Na voljo imamo rešitve, ki se odlično izkažejo, dobro prezračijo tudi večje stanovanje, hkrati pa niso pretirano drage in kompleksne. Pozorni smo predvsem na to, kako dobro se sistem obnese na dolgi rok. Najdemo lahko odlične možnosti, s katerimi bomo zelo zadovoljni. Tem opcijam je skupna rekuperacija, ki je že kar nujna funkcija v sodobnih prezračevalnih sistemih. Pravzaprav se ponekod po svetu že zahtevajo prezračevalni sistemi z rekuperacijo, kar določajo predpisi glede varčevanja z energijo.

Kako nam pomaga rekuperacija?

Obstajajo sicer različni prezračevalni sistemi, ki pa načeloma delujejo po istem principu. Imajo namreč vedno enako nalogo – zrak iz notranjosti prostorov je treba zamenjati s svežim zrakom od zunaj. To ni zelo zahtevna naloga, a kaj, ko imamo še mnoga druga pričakovanja, ki jih želimo ob tem izpolniti. Med največjimi ovirami je gotovo vzdrževanje prijetne temperature in preprečevanje toplotnih izgub.

Ravno tu pride na svoj račun rekuperacija. Ob prezračevanju prostorov toplote ne želimo sproščati v okolje, prav tako ne želimo spuščati v stanovanje hladnega zraka od zunaj. Najbolje bi bilo, če bi lahko ohranili konstantno temperaturo, medtem ko se zrak vseeno zamenja. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo nam omogočajo prav to. Rekuperator služi temu, da zadržuje toploto in preprečuje toplotne izgube. Ob vnosu svežega zraka v prostor pa sprosti toploto nazaj, tako da ni opaznega padca v temperaturi in neprijetnega občutka ob zračenju v hladnih dneh.

Rekuperacija preprečuje toplotne izgube, ki bi jih imeli z drugimi načini zračenja

Na ta način nam rekuperacija ponuja bistveno boljšo izkušnjo pri zračenju doma. Seveda imamo za prezračevanje hiše tudi druge sisteme, a če ciljamo na kaj več kot le izmenjavo zraka, se vsekakor splača izbrati napredno opremo, s katero bomo dosegli vsa svoja pričakovanja. Predvsem pa bomo navdušeni z odličnim izkoristkom in učinkovitostjo takšnega sistema, saj bomo na dolgi rok privarčevali veliko denarja.

Kako rekuperacija zniža stroške?

Med najvišjimi stroški, ki jih imamo v domačem gospodinjstvu, je gotovo ogrevanje. Zato želimo kar se da zmanjšati toplotne izgube, zelo pazimo, kje in kdaj toplota uhaja v okolje. Najpogosteje se to zgodi ob zračenju, ko želimo nadomestiti zrak v stanovanju s svežim zrakom od zunaj. Razlika v temperaturi pomeni, da bo treba prostore ponovno ogrevati, to je dodatna obremenitev za ogrevalni sistem in seveda dodatni stroški za družinski proračun.

Rekuperacija nam tu prihrani veliko denarja. Namesto, da bi ob izmenjavi zraka z okoljem v stanovanje sprejemali hladen zrak, bomo ohranjali konstantno temperaturo. Rekuperator preprečuje toplotne izgube, in to z odlično učinkovitostjo – napredni rekuperatorji lahko zadržijo in povrnejo kar 95 odstotkov toplotne energije, tako da bo razlika zares očitna. Ogrevalni sistem ne bo tako obremenjen, porabili bomo bistveno manj energentov in posledično bodo stroški za vzdrževanje gospodinjstva precej nižji. To je pogosto kar glavni razlog za izbiro naprednih prezračevalnih sistemov, sploh v sodobnih stanovanjih z dobro izolacijo, saj se ti prostori ne morejo učinkovito zračiti brez aktivnega sistema.

Druga velika prednost, ki jo je treba na tem mestu omeniti, je seveda vzdrževanje prijetne konstantne temperature v prostorih. Rekuperacija nam zagotavlja prijeten občutek v prostoru, saj vanj stalno prihaja svež zrak, ki pa nima nizke temperature. To je idealna kombinacija za dobro počutje in visoko kakovost bivanja, zato je izbira naprednih prezračevalnih sistemov vsekakor upravičena.

Kako se rekuperacija vgradi v stanovanje?

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so lahko precej enostavno zasnovani, tako da ne zahtevajo velikih posegov v objekt. To velja predvsem v primeru, da se zanimamo za lokalno prezračevanje hiše, torej za aktivno prezračevanje posameznih prostorov. Najpogosteje se tako zrači kopalnica, pa tudi kuhinja, klet, shramba in podobni kritični prostori. Za ta namen uporabimo enostavne sisteme za lokalno prezračevanje, to so prezračevalne naprave, ki jih vgradimo v prostor.

Rekuperacija dobro deluje že pri manjših lokalnih sistemih, a tudi večji sistemi lahko koristijo to funkcijo

Za celo stanovanje pa potrebujemo večji sistem, a ni nujno, da bo z njim veliko dela. Običajno se prezračevalna naprava namesti na podstrešje oziroma v kak kotiček, kjer ne bo v napoto. Urediti je treba dostop do svežega zraka v okolju ter odvod za zrak v notranjosti stanovanja, nato povežemo še prostore, ki jih želimo zračiti. Tako ima tudi rekuperacija kar najboljši učinek, saj zadržimo toploto iz različnih stanovanjskih prostorov. Za vgradnjo sistema za celo hišo bo treba odšteti nekaj tisočakov, a s tem dobimo kvaliteten in zanesljiv prezračevalni sistem, ki nam bo dobro služil skozi leta.

Back to top