Prava posteljnina za vašo posteljo

Prava posteljnina za vašo posteljo

Izbira opreme za posteljo je lahko izredno zahtevna. Predvsem zato, ker imajo ti kosi v končni fazi zelo velik vpliv na to, kako mirno bomo spali. Ker spanje predstavlja kar tretjino našega življenja, teh odločitev torej ne moremo sklepati kar brez tehtnega premisleka. Poleg tega se splača investirati v kakovostno opremo, tudi če je nekoliko dražja.

S temi prioritetami se pogosto lotevamo izbire ležišč, ki imajo res pomembno vlogo pri zagotavljanju kakovosti spanca. A ne pozabimo še na drugo opremo, ki je prav tako nepogrešljiva na postelji. Do izraza pride tudi posteljnina, ki je ključnega pomena predvsem za udobje in toplino. Lahko izberemo še tako kvalitetno in drago vzmetnico, pa ne moremo pričakovati prijetnega spanca, če na njej ni nobene posteljnine. Tako se hitro izkaže, da je tudi to nujna oprema, ki se jo splača premišljeno izbrati. Morda nimamo tako zahtevnega premisleka kot pri vzmetnici, a vseeno moramo biti pozorni na to, da izberemo pravi komplet posteljnine za svojo posteljo. Upoštevati moramo kar nekaj faktorjev, ki odločajo o tem, kako posrečena bo naša izbira in kako prijeten spanec lahko pričakujemo.

Lična posteljnina nam omogoča, da lepo opremimo domačo spalnico

Kakšne dimenzije ima posteljnina?

Gotovo moramo biti v prvi vrsti pozorni na dimenzije, saj se mora oprema med seboj lepo skladati. Prevelika ali premajhna posteljnina lahko spanje celo moti, gotovo pa od nje ne bomo imeli pravega učinka, ki ga ponujajo skrbno izbrani kompleti v pravih merah. Splača se torej vsaj nekaj pozornosti nameniti dimenzijam, s katerimi imamo opravka, sploh če nimamo postelje v standardnih merah.

Običajno lahko računamo na to, da bo primerna posteljnina 140×200, ta mera ustreza enojni postelji. Tisti, ki uporabljajo standardno enojno posteljo, se lahko brez zadržkov posvetijo brskanju po kompletih posteljnine 140×200, tu je ponudba res zelo pestra in hitro najdemo atraktivne komplete za vsak okus. Če hkrati izbiramo še drugo opremo za posteljo, moramo biti nekoliko pozorni na to, da mere niso vedno povsem usklajene. Nenazadnje tudi posteljnina 140×200 ni primerna za ležišča z dimenzijami 140×200, temveč ustreza enojni postelji z ležiščem v dimenzijah 90×200. Posteljnina s svojimi merami odgovarja dimenzijam odeje, ki jo uporabljamo na postelji, tako da mora biti širša od ležišča.

Nekaj dodatne zmede lahko povzročijo rjuhe, ki so morda vključene v komplet posteljnine, pogosto pa jih kupujemo tudi posebej. Načeloma se označujejo tako, da ustrezajo ležišču, to seveda velja za vse napenjalne rjuhe. Tako bo jogi rjuha 140×200 primerna za francoske postelje, za enojno posteljo bo precej prevelika. Na to moramo biti pozorni, če posegamo po izdelkih, ki niso vključenih v komplet. Če pa dobimo komplet, lahko pričakujemo, da bo oprema v njem usklajena, čeprav ima različne mere – tako v kompletu posteljnine 140×200 gotovo ne bo jogi rjuha 140×200, temveč bomo dobili rjuho 90×200 oziroma 100×200 za enojno vzmetnico.

Pri večjih posteljah seveda prav tako upoštevamo razlike v dimenzijah, na srečo pa se lahko zanesemo na to, da bomo imeli usklajene standardne dimenzije, pri katerih izberemo le nekoliko večjo širino.

Posteljnina iz udobnih materialov

Nadalje je zelo pomembno, da je posteljnina zelo udobna, saj bomo le tako lahko mirno spali. Kakovosten spanec lahko pričakujemo le, če imamo udobno in prijetno posteljo, o tem pa odloča prav komplet posteljnine. To so materiali, s katerimi bo naša koža dejansko v stiku, zato morajo biti kar se da prijazni in prijetni na otip. Računamo tudi na druge lastnosti. Dobro je, da so materiali topli in udobni za uporabo preko zime, poleti pa mora biti posteljnina lahka in zračna. Dodatna prednost je, da dobro odvaja znoj.

Kvalitetna posteljnina je nujna za udobno spanje v vsakem letnem času

Posegamo predvsem po naravnih materialih, ki nam tu ponujajo kar dosti izbire. Odločamo se recimo za bombažno posteljnino, ki je načeloma zelo priporočljiva izbira za praktično vsakogar. Poleg tega je bombažna posteljnina na voljo v različnih izvedbah in lahko pričakujemo različne učinke, če se skrbno odločamo med številnimi izdelki v ponudbi. Lahko pa si privoščimo kar svileno posteljnino, ki ponuja čisto edinstveno izkušnjo v spalnici. Vedno upoštevamo predvsem svoje potrebe, sploh če smo bolj zahtevni. Med zahtevnejšimi uporabniki so tudi otroci, ki potrebujejo posebno posteljnino.

Posteljnina za otroke

Za otroke izbiramo posebej udobne in prijetne kose opreme. Tudi otroška odeja je pogosto prilagojena malim uporabnikom, ne pozabimo na prilagojen otroški vzglavnik. Kaj pa posteljnina? Tudi pri tej smo posebej pozorni na nekatere ključne faktorje.

Glede na to, da smo s posteljnino stalno v stiku, moramo pri otrocih zagotoviti še toliko bolj prijetne materiale. Otroška koža je pogosto bolj občutljiva, otroci bodo negodovali, če bodo morali spati v grobih in neprijetnih materialih. Upoštevajmo tudi to, da so otroci med spanjem pogosto bolj nemirni, potrebujejo udobno in lahkotno opremo. Vseeno seveda izbiramo tople in prijetne materiale, ključno vlogo pa ima pri tem še otroška odeja.

Gotovo bomo lahko v pestri ponudbi našli izvrstno opremo za otroško posteljo. Tako bo malček res mirno in udobno spal, piko na i pa doda posteljnina z atraktivnimi pisanimi motivi.

Back to top